Kóbor kutyák

  • saját
  • kamaratermi
peek-image
poster
 

Kóbor kutyák

Az előadás szövegét a témában megjelent filmek és sajtóanyagok alapján írták: Csiki Zsolt, Dálnoky Csilla, Puskás László, Sándor Anna, Vass Csaba

Ceașescu halála után az  általa alapított, embertelen körülményeket biztosító  gyermekotthonok bezárnak, aminek következtében többezer lelkileg sérült és fizikailag bántalmazott gyermek kerül az utcára.

Sokan közülük a Bukarest alatt húzódó csatornákban találnak otthont nyújtó menedéket. 

A kommunizmus bukása óta eltelt idő elegendő volt arra, hogy ebből a generációból kiépüljön egy olyan öntörvényű, kirekesztett, kéregető társadalom, mely a drogok és olyan betegségek melegágyán virágzik, mint az AIDS, vagy a TBC. A folyamat végtelennek tűnik, hiszen már vannak, akik ebbe a környezetbe születnek.

A megrázó jelenségre nem csak a román, hanem a nemzetközi média is felfigyelt, számos cikk és több dokumentumfilm is kendőzetlenül mutatja be ennek a földalatti hálózatnak a struktúráját, működését. 

Az előadás ezeket a forrásokat felhasználva emel be élettörténeteket és olyan létező, ikonikus személyek karaktereit, mint például Bruce Lee, a kanálisok királya. A cél nem a moralizálás, sokkal inkább azoknak a releváns kérdéseknek a megfogalmazása, melyek arra irányulnak, hogy mennyire vagyunk alkalmazkodóképesek, mennyire hagyjuk leépülni adott esetben emberi mivoltunkat, mit vagyunk képesek elviselni és megtenni a túlélésért?

SZEREPOSZTÁS