Egész napos programmal ünnepeljük a magyar kultúra napját

A Csíki Játékszín idén egész napos programkínálattal ünnepli január 22-én (pénteken) a magyar kultúra napját. Ez alkalomból minden korosztályra gondoltunk, így gyerekek és felnőttek is részt vehetnek az eseményeken.

Gyerekfoglalkozással indul a nap, a színház 11.00 órától a Nagy István Művészeti Iskola kisiskolás diákjait hívta meg A kék csodatorta című zenés mesejáték nyílt próbájára, melynek alkalmából Visky Andrej rendező segítségével pillanthatnak be a készülő előadás kulisszái mögé a gyerekek. Muszty Bea és Dobay András mesemusicaljének a bemutatója február 5-én lesz a Csíki Játékszín nagytermében.

15.00 órától felolvasószínházi előadásra kerül sor a színház előterében. Péter Bea, a Liget portál szerkesztőjének első drámája Búcsújárás címmel íródott. A humoros történet a csíksomlyói búcsú körüli jelenségekből inspirálódva született, és a Csíki Játékszín színészei olvassák fel először közönség előtt. A magyar kultúra napján csak az első felvonás hangzik el, a folytatásra későbbi időpontokban kerül sor. A szerző a mű megírásának idején a Petőfi Irodalmi Múzeum Örkény István-ösztöndíjasa volt.

A felolvasóelőadást beszélgetés követi a szerzővel. A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk a színház előterébe.

Az ünnepi nap 18.00 órától Kányádi Szilárd rendezésében Eisemann Mihály és Szilágyi László Én és a kisöcsém című operettjével folytatódik, melyre érvényesek a tavalyi évadról elmaradt Rómeó és Júlia diákbérletek. A fennmaradó helyek függvényében jegyek is válthatók kezdés előtt egy órával a színház jegypénztárában.

A 20.15-től kezdődő színházpedagógiai foglalkozás az Én és a kisöcsém című előadáshoz kapcsolódik, és egyben az egész napos rendezvény zárómozzanata. A foglalkozás vezetésére Boros Kinga teatrológust kérte fel a színház, a programon a Márton Áron Gimnázium diákjai közül egy szervezett csoport vesz részt.

A rendezvény a járványügyi előírásoknak megfelelően zajlik majd.

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy az eseményen a Csíki Játékszín hivatalos fotósa készít képfelvételeket, melyeket kizárólag dokumentációs céllal és a rendezvény népszerűsítése céljából használ majd fel a színház.

További információk a 0751-039-026-os telefonszámon.

Az esemény illusztrációját Hatházi Rebeka készítette.

Illusztráció: Hatházi Rebeka

RÉSZLETES PROGRAM

2021. január 22., péntek

11.00 Muszty Bea – Dobay András: A KÉK CSODATORTA (rendező: Visky Andrej) – nyílt próba| nagyterem
Résztvevők: a Nagy István Művészeti Iskola kisiskolás diákjai

15.00 Péter Bea: BÚCSÚJÁRÁS – felolvasószínházi előadás | előtér
A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

18.00 Eisemann Mihály – Szilágyi László: ÉN ÉS A KISÖCSÉM | nagyterem
Érvényes a Rómeó és Júlia diákbérlet, a fennmaradó helyek függvényében jegyek is válthatók kezdés előtt egy órával a színház jegypénztárában.

20.15 Színházpedagógiai foglalkozás az ÉN ÉS A KISÖCSÉM című előadás kapcsán Boros Kinga teatrológus vezetésével | nagyterem
Résztvevők: szervezett csoport a Márton Áron Gimnázium diákjai közül