Búcsújárás

  • saját
  • nagyszínpadi
peek-image
poster
Péter Beáta

Búcsújárás

Péter Beáta Búcsújárás című három felvonásos debütáló drámája a csíksomlyói búcsú körüli jelenségekből inspirálódva született, és három különböző év búcsújárási eseményei köré épül. Az első rész a 2017-es búcsú idején zajlik, a második felvonás a pápaplátogatás évében történik, míg a harmadik részben már kezdetét veszi a világjárvány.

A dráma egyik erőssége az a humor, ami által a szerző rendkívül jó érzékkel és részletességgel ragadja meg azokat a csíksomlyói búcsújárás körül kialakult jelenségeket, melyeket mindannyian ismerünk, és évről évre megtapasztalunk. A történeten keresztül azonban a valóság mellett mély, releváns kérdésekkel is szembesülünk. A csíksomlyói búcsú kontextusában hogyan létezik egymás mellett a szent és a profán? Mit gondolunk a vallásosságunkról, szokásainkról, hagyományainkról? Mennyire szeretünk tükörbe nézni és válaszolni ezekre a kérdésekre?

Péter Beáta Csíkszeredában született, jelenleg a Liget portál újságírójaként, a Székelyhon hírportál és a Székelyhon napilap kiadványainak munkatársaként, valamint az erdélyi Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális folyóirat szerkesztőjeként dolgozik. A mű megírásának idején a Petőfi Irodalmi Múzeum Örkény István-ösztöndíjasa volt.

A Búcsújárást a Csíki Játékszín színészeinek felolvasásában hallhatja először a közönség.

SZEREPOSZTÁS
  • bemutató