Háry János

  • propriu
  • sala mare
placeholder
poster
Kodály Zoltán

Háry János

Coproduția Teatrului Csíki Játékszín și a Ansamblului Național Secuiesc Harghita

Kodály s-a apucat de scris Háry János împotriva jocurilor populare îmbibate cu melodii compuse de autori cunoscuți. Eroul pricipal, Háry, tăranul simplu, dar cu o fantezie bogată, este o personalitate legendară. Astfel, după părerea lui Kodály, faptele lui sunt mai adevărate decât istoria. Nu doar îl face pe grozavul, ci e o figură binecuvântată cu o poftă nesfârșită de a povesti și de aventuri care colorează poveștile inventate cu talent, e filosoful vieții care vorbește limba poporului. În acest caracter și în această poveste a văzut Kodály posibilitatea răsunerii cântecei populare maghiare într-un loc demn pe scândurile teatrului.

În cârciuma din Nagyabony (Veľké Blahovo) în fiecare seară se adună bărbații să asculte poveștile lui Háry János despre vremea în care servea ca husar, apoi la garda personală în curtea vieneză și căpitan în armata împărătească. Deși poveștile concureză cu imposibilul, credem cu plăcere că poate chiar s-au întâmplat.

Spectacolul s-a realizat cu acordul Universal Edition Ag. Vienna

roluri
  • premiera

ALTE INFORMAȚII

Text scris de Paulini János și Harsányi Zsolt pe baza poemului narativ plin de umor a lui Garay János

Fete rutene, domnișoare, soldați francezi: BÍRÓ ENIKŐ, GYÖRGY PIROS, JÁNOS GABRIELLA, KÓSA MÁRIA GABRIELLA, LACZKÓ BENEDEK TÜNDE, MÁRTON ERZSÉBET, RIGMÁNYI JÚLIA KATALIN, SÁNDOR KATALIN, VARGA EMŐKE Husari și domni vienezi: BÖJTE RÓBERT ISTVÁN, GÁBOR DÉNES, GÁBOS ENDRE, HOZÓ LEVENTE, KELEMEN SZILVESZTER, PÉTER LÁSZLÓ, RIGMÁNYI LAJOS Mici prinți: ANTAL ADORJÁN, ANTAL CSANÁD, CSISZÉR CSONGOR, ELEKES CSANÁD, FERENCZ DÁVID, TÓTH ZSELYKE