Mutter Courage și copii ei

  • propriu
  • sala mare
peek-image
poster
Paul Dessau - Bertolt Brecht

Mutter Courage și copii ei

Bertolt Brecht este un autor emblematic, un filosof al istoriei universale a teatrului. Prin operele sale scenice care sunt povestiri-pilde epice a accentuat rolul educativ al teatrului și sarcina sa de a avertiza. Mutter Courage este Ana Fierling, o negustoare, mamă a trei copii, care trece prin război alături de armata suedeză. În piesă Brecht îmbină povestea lui Mutter Courage cu istoria războiului de 30 de ani. Întâmplările războiului religios din secolul XVII. sunt un pretext pentru a critica cel de-al doilea război mondial, dar simbolismul propus de autor poate avea conotații în orice război din toate timpurile.

Brecht însuși spune că ”nu oamenii mici fac afacerile mari în război, dar războiul care este o continuare a afacerilor cu alte mijloace ucide morala chiar și în oamenii care o au, de aceea trebuie luptat împotriva războiului.” Supraviețuirea este un alt cuvânt cheie al piesei. Supraviețuirea este o formă de existență asumată de Mutter Courage pentru că în istoria omenirii nu pacea este întreruptă de războaie, ci războiul este cel care este prezent în permanență și câteodată ia o răsuflare. 

roluri
  • premiera

ALTE INFORMAȚII

cronică din războiul de treizeci de ani

Spectacolul se prezintă cu licența editurii Suhrkamp Verlag AG prin intermedierea agenției Hofra KFT însărcinat cu licențierea spectacolelor jucate în limba maghiară.

Spectacolul s-a realizat cu sprijinul Guvernului Ungariei.