Pájinkás János

  • propriu
  • sala mare
peek-image
poster
Kárpáti Péter

Pájinkás János

Marele povestitor Lajos Ámi este întrebat dacă omul are un suflet. El îi răspunde că trebuie să aibă unul, pentru că în visele noastre sufletul este cel care rătăcește, și începe să povestească că sufletul poate merge oriunde. Pentru că în visele noastre putem merge în locuri în care nu am mai fost niciodată. Ajungem astfel în Rusia Mare, patria lui János Pájinkás.

János Pájinkás este un inginer al sufletului. Nici măcar nu se născuse și știa deja ce se va întâmpla o sută de ani mai târziu. În pântecele mamei sale a visat cum va salva țara. Când avea patru zile, i s-a dat în sfârșit să bea ceva - și apoi nu a mai mâncat și nu a mai băut nimic altceva pentru tot restul vieții sale. În aceeași zi, s-a dus la țar pentru a-și prezenta planurile revoluționare. Și cu ei și-a prosperat țara. A învins chiar și dragonii care voiau să ia soarele de pe cer. 

Dincolo de poveste, viziunea despre lume a lui Lajos Ámi este un memento constant că trebuie să ne petrecem viața înțelegând cum funcționează sufletul. Iar poveștile sale par să ne încurajeze să nu ne fie niciodată teamă să visăm și să ne lăsăm sufletul să se rătăcească în visele noastre. Cea mai recentă producție a Teatrului Municipal „Csíki Játékszín” încearcă să facă exact acest lucru.

roluri
  • premiera