Scripcarul pe acoperiș

  • propriu
  • sala mare
placeholder
poster
Joseph Stein - Jerry Bock - Sheldon Harnick

Scripcarul pe acoperiș

”Scripcarul pe acoperiș” se bazează pe poveștile - în maghiară apărute cu titlul ”Tobias, lăptarul” - lui Sholem Aleichem (1859-1916), Mark Twain-ul literaturii idișe, scriitor născut în Ucraina. Însuși scriitorul a fost nevoit să emigreze din cauza unui progrom din 1905. Titlul musicalului s-a inspirat din pictura lui Marc Chagall. Chagall s-a născut în orașul Vitebsk din Belarus ca unul din cei nouă copii ai familiei sale. Mediul și scenele copilăriei apar des în picturile lui. Numeroase musical-uri s-au născut pe tema prejudecății sociale, cele mai renumite fiind South Pacific și West Side Story. ”Scripcarul pe acoperiș” tratează această temă cu un tragicomic dulce amar, uneori uitând de tema principală cu ajutorul șlagărelor și al umorului, ca apoi arătând cu un efect și mai puternic politica nemiloasă a Rusiei țariste de la începutul secolului XX. Familia lui Tevi este micorcosmosul iudaismului, în povestea lor se găsește povestea care privește și înapoi și înainte cu 100 ani a întregului popor. În sătucul Anatevka, unde trăiesc împreună ruși și evrei, Tevi încearcă să-și crească și să-și căsăorească cele cinci fete în spiritul tradițiilor comunității solidare. Confrom tradiției soțul îl găsește pețitoarea, iar tinerii se căsătoresc cu acordul taților. Însă fetele lui Tevi evită tradiția veche, vor să se căsătorească din dragoste. Tatăl sărac ar dori bărbați bogați pentru fetele lui, tradițiile și autoritatea lui proprie ar vrea s-o păstreze în familie. Timpurile se schimbă, viața și casa comunității mici nu mai e în siguranță.
roluri
  • premiera

ALTE INFORMAȚII

Pe baza operei lui Sholem Aleichem, cu acordul lui Arnorl Perl. Producătorul spectacolului din New York: Harold Prince. Regizorul și coragraful spectacolului original din New York: Jerome Robbins.

Alte roluri: Böjte Róbert, Boros Csaba, Elekes András, Farkas Szabolcs, Szentes Zsombor, Török István Dansuri, pe baza coregrafiei originale făcute de Jerome Robbins: Orza Călin. Spectacolul s-a realizat cu medierea Pl. UMPA și cu aprobarea de la Music Theatre International. Mulțumiri speciale trupei Szigligeti a Teatrului Național Oradea și Teatrului Csiky Gergely Timișoara.